## Agenda for Introduction to Qualitative Methods

## DAY 1 - 26 JULY 2021

TIME	AGENDA	KEY CONTENT	INSTRUCTOR
<b>9.30 – 10.00</b> (30min)	Welcome and introduction of teaching team + participants		Whole team
<b>10.00 – 11.00</b> (50min lecture + 10min Q&A)	Introduction to Qualitative Methods	<ul> <li>What are qualitative methods?</li> <li>Why do qualitative research?</li> <li>When should and shouldn't you do qualitative studies?</li> <li>What kind of research questions are appropriate for qualitative inquiry?</li> <li>What are we looking for when we conduct qualitative studies?</li> <li>Designing a qualitative research study: what kind of methods are available to me?</li> <li>Which qualitative method is right for my study? How do I select the best method?</li> <li>Research etiquette in qualitative research</li> </ul>	Suan
<b>11.00 – 11.15</b> (15min)		Break	
<b>11.15 – 11.45</b> (25min lecture + 5min Q&A)	Qualitative study design 1: Interviews	<ul> <li>Introduction to Interviews</li> <li>What are the key factors we need to consider when designing an interview?</li> <li>How to craft an interview guide</li> </ul>	Pearlyn Jane
<b>11.45 – 12.30</b> (45min)	Workshop task 1	<ul> <li>Briefing + Breakout Rooms</li> <li>Hands-on practice designing interview guides</li> </ul>	Whole team
<b>12.30 – 13.30</b> (60min)		Lunch	
<b>13.30 – 14.15</b> (45min)	Workshop task 1: Group Presentation and Discussion	Presentation of task 1 (15min/group)	Whole team
<b>14.15 – 15.00</b> (40min lecture + 5min Q&A)	Qualitative data collection – Interviews (Part 1)	<ul> <li>Interviewing techniques, tips, and tricks</li> <li>Conducting interviews virtually: Zoom, Skype, and other videoconferencing platforms</li> </ul>	Pearlyn Jane
<b>15.00 – 15.15</b> (15min)		Break	



<b>15.15 – 15.45</b> (30min)	Qualitative data collection – interviews (Part 2)	<ul> <li>Role playing and demonstration of interview techniques</li> <li>Sharing of interview experiences from facilitators</li> </ul>	Whole team
<b>15.45 – 16.45</b> (60min)	Workshop task 2: Interviewing Skills & Techniques	<ul> <li>Hands-on practice conducting interviews with each other</li> </ul>	Whole team
<b>16.45 – 17.00</b> (15min)	Recap and Wrap Up	<ul><li> Recap of the day</li><li> Q&amp;A</li></ul>	Whole team

## DAY 2 – 27 JULY 2021

TIME	AGENDA	KEY CONTENT	INSTRUCTOR
9.30 - 9.45	Welcome	<ul> <li>Recap of Day 1</li> </ul>	Whole team
(15min)			
9.45 - 10.15	Qualitative study	<ul> <li>Introduction to Focus Group</li> </ul>	Jane
(30min lecture)	design 2: Focus	Discussions	Suan
	Groups	<ul> <li>What are the key factors we need to</li> </ul>	
		consider when designing a focus group	
		discussion?	
		<ul> <li>How to populate a focus group:</li> </ul>	
		understanding group dynamics	
10.15 - 11.00	Qualitative data	• How to craft a focus group discussion	Jane
(40min lecture	collection –	guide	Suan
+ 5min Q&A)	Focus Groups	Conducting focus group discussions	
	(Part 1)	digitally – e.g. via WhatsApp	
		• How to effectively facilitate a focus	
44.00 44.45		group discussion	
11.00 – 11.15		Break	
(15min) <b>11.15 – 11.45</b>	Qualitative data	• Focus group discussion techniques	Jane
(30min)	collection –	<ul> <li>Sharing of examples of past focus</li> </ul>	Suan
(301111)	Focus Groups	group discussions from speaker's	Pearlyn
	(Part 2)	experience	Feariyii
11.45 - 12.15	Workshop task	Role playing and demonstration of	Whole team
(30min)	3: Focus Group	focus group discussion techniques	Whole team
(001111)	Skills &	Hands-on practice conducting focus	
	Techniques	groups with each other	
12.15 - 12.30	Workshop task	• Sharing of experience (5min/group)	Whole team
(15min)	3: Group	• Q&A	
	Presentation and		
	Discussion		
12.30 - 13.30		Lunch	
(60min)			
13.30 - 14.00	Qualitative study	<ul> <li>Introduction to Observational</li> </ul>	Rayner
(30min)	design 3:	Methods	



	Observational Methods	<ul> <li>Sharing of examples of past participant observation studies from speaker's experience</li> </ul>	
<b>14.00 – 14.45</b> (40min lecture + 5min Q&A)	Qualitative Data Analysis	<ul> <li>How to code: framework analysis, thematic analysis etc.</li> <li>Manual coding</li> <li>Software-based coding</li> </ul>	Rayner
<b>14.45 – 15.15</b> (30min)	Workshop task 4: Coding and Analysis Exercise	<ul> <li>Participants will be given a sample transcript to code and analyze</li> <li>Discussion/Sharing on coding exercise</li> </ul>	Whole team
<b>15.15 – 15.30</b> (15min)		Break	
<b>15.30 – 16.00</b> (30min)	Reporting Qualitative Data	How to present qualitative data	Rayner Jane
<b>16.00 – 16.30</b> (20min lecture + 10min Q&A)	Ethics	<ul> <li>Common concerns and questions</li> <li>Protecting the privacy of your study participants</li> <li>Obtaining ethical approval (with case studies on past research projects)</li> </ul>	Suan
<b>16.30 – 17.00</b> (30min)	Recap and Wrap up	<ul><li>Recap of the day</li><li>Q&amp;A</li></ul>	Whole team

